Valpdagbok
 
 

25 maj

Under helgen har de två första valparna lämnat vårt hem, det är Magic och Mira som nu har tagit klivet ut i stora världen. Våra gulliga valpköpare har försett oss med täta rapporter i form av inspelade filmer, bilder, sms och telefonsamtal och till vår stora glädje så är det endast goda nyheter, båda tjejerna har funnit sig mycket väl till rätta i sina nya hem.

Här hemma är det en stor omställning att gå från sex till fyra valpar och nu känns det nästan som att ha lite semester. På fredag flyttar även Mingla och på lördag tar Mizil sitt pick och pack och beger sig till Gotland, tänk vad tyst och tomt det kommer att bli här då.

20 maj

Idag har valparna genomgått id-märkning, vaccination och veterinärbesiktning och till vår stora glädje så klarade alla besiktningen helt utan anmärkning. Valparna fann sig i allt otroligt bra och det hela gick utan några som helst problem, men nu har vi ett gäng trötta valpar för det tar på krafterna att uppleva nya saker. Nu närmar sig den stora dagen då de ska ta klivet ut i det verkliga livet, de första två åker redan nu till helgen och sedan åker två stycken nästa helg men Mio (Enzo) kommer att stanna hos oss ända till midsommar.

16 maj

Tiden går och nu är det bara en vecka kvar tills de första valparna lämnar oss och det är blandade känslor inför detta, självklart kommer vi att sakna de små men samtidigt ska det bli skönt att vardagen återgår till det normala igen och vi får mer tid över till att träna de stora.

Valparna blir tuffare för varje dag som går och de ger sig ut på längre och längre upptäcksfärder utomhus, valpar brukar normalt sett vara lite försiktiga och hålla sig i närheten av varandra och husse/matte men dessa springer glatt iväg för att utforska världen för sig själva. De har också fått testa att åka bil för första gången och det gick utan problem, de sa inte ett ljud utan la sig bekvämt till rätta och somnade direkt och de verkade nästan besvikna när turen var över. Kommande vecka är det dags för veterinärbesiktning, vaccinering och id-märkning och vi återkommer med en rapport när detta är gjort.

13 maj

Nu har valparna börjat sin koppelträning och det går sakta men säkert framåt, första gången de fick testa att ha halsband så satt de bara rätt upp och ned och kliade sig men nu har de så smått börjat att acceptera det. Det märks också tydligt att de är små apportörer för de bär glatt runt på allt de hittar, en dag låg det en dummie ute och trots att den var större än vad valparna är så lyckades de bära iväg med den. Det här verkar lovande inför framtiden. :)

10 maj

Tiden flyger iväg och idag är valparna sex veckor gamla, nu är det bara ett par veckor kvar tills de ska flytta till sina nya hem. Hela kullen är nu registrerad hos kennelklubben och tid för veterinärbesiktning, vaccination och id-märkning är beställd. Valparna har utvecklats till totalt orädda små individer som ger sig ut på längre och längre upptäcksfärder varje dag när vi är ute. Kommande vecka kommer att ägnas mycket åt koppelträning och de ska även få ge sig ut på en liten biltur, det är mycket som ska göras för att förbereda dem inför livet utanför Jamiciz grindar.

6 maj

Idag tänkte jag att ni skulle få lära känna individerna i M-kullen, så här kommer en presentation av dem.


Mio

Mio kommer till vardags att gå under namnet Enzo och han ska flytta till Trollhättan. Det är en pigg och glad kille som i sin personlighet verkar gå i sin morbror Kubiks fotspår, han är oerhört kelig och bjuder frikostigt på sina pussar.


Mizil

Mizil kommer att ta sitt pick och pack och flytta till Visby, rena drömmen för en vattenälskande labbe. Det här är killen som lever upp till talesättet liten men tuff. Sedan den dagen han föddes så har han varit minstingen i gänget, men det är en liten kille med en stor personlighet.


Mira

Mira kommer att lyssna till namnet Selma och hon ska tillbringa sina dagar i Karlstad. Det här är vår lilla mirakeltjej, det var hon som föddes med kejsarsnitt i Karlstad. Ända sedan den dagen har hon tydligt uppvisat vilken kämparglöd hon har och det är hon som har varit först med allt i utvecklingen.


Magic

Magic kommer att flytta till Karlanda där hon kommer att tillbringa mycket av sina dagar tillsammans med sin moster Karitza. Magic är en tuff och framåt tjej som älskar att kampa och då allra helst med hår, långhåriga personer ligger risigt till när den här damen är i närheten.


Mingla

Mingla kommer att bli granne med oss för hon ska inte flytta längre bort än till Säffle. Det här är en framåt och glad tjej som med stor nyfikenhet utforskar omvärlden. Sin apporteringslust har hon uppvisat länge och man ser henne ofta bära runt på saker.


Mikza

Mikza är vårt egna lilla framtidshopp som ska stanna här hos oss, en liten och tuff tjej med mycket skinn på nosen. Hon är inte rädd för att gå sin egen väg och hon kommer troligtvis att ge oss många gråa hårstrån framöver.

3 maj

Idag är valparna fem veckor gamla och nu börjar nedräkningen, snart är det dags för de små att flytta hemifrån. Vi är i alla fall väldigt nöjda när vi ser vilka egenskaper de har utvecklat, alla är framåt, orädda, nyfikna, sociala och lekfulla. De har dessutom en glupsk aptit och sylvassa tänder, allt är precis som det ska vara med andra ord.

29 april

Idag är valparna exakt en månad gamla och ena minuten tycker man att tiden har flugit fram och andra minuten känns det som att valparna alltid har funnits här hos oss. Klart är i alla fall att oerhört mycket har hänt den senaste månaden, valparna har gått från små hjälplösa knyten till självständiga små individer som med stor nyfikenhet och glädje utforskar omvärlden. Lugnet är nu slut här i huset, det är full fart från morgon till kväll och det är med glädje och stolthet som vi ser dem utvecklas mer och mer för varje dag.

26 april

Nu är valparna ute en liten stund varje dag och de har fullt upp med att utforska världen, vi märker också att de blir mer och mer föremålsintresserade och leksaker står högt upp på listan nu. Alla har nu blivit avmaskade en första gång och det gick utan problem.

23 april

Idag bjöds vi på underbar vårvärme så då fick valparna passa på att göra debuten utomhus och de mötte stora världen med en tuff attityd, utan minsta tvekan så satte de igång att gå runt och utforska omgivningen. Det märks också redan att de är små apportörer för de bär gärna runt på saker och leklusten är på topp. De får nu tre mål mat om dagen och samtliga äter med stor aptit.

19 april

Det händer så obeskrivligt mycket med deras utveckling så det känns som att vi inte hänger med i svängarna. Lekarna mellan dem börjar bli tuffare och nu har tänderna börjat spricka fram så nu är det inte lika roligt när de gnager i fingrarna på en. De har också fått börja att smaka på mat och detta blev omåttligt populärt och de äter med god aptit, däremot bordskicket är något som vi får jobba vidare med. ;)

15 april

Nu märker man en tydlig skillnad på dem från dag till dag, de är vakna längre stunder och det märks att de blir mer och mer medvetna om omvärlden. De är nyfiket med och kikar på allt som händer och sker runt dem och de leker en hel del med varandra. De har också börjat att bita i allt så troligtvis kliar det i munnen på dem, de har även börjat att pussas och hjärtat smälter när man får en puss av en liten labbevalp.

12 april

Idag är valparna två veckor gamla och nu har ögonen öppnats på dem, vi märker även att de börjar reagera på ljud så nu händer det mycket med deras utveckling. De fortsätter att öva på att stå och gå och de blir stadigare för varje dag som går. De har även börjat att leka en del med varandra och så fort man kommer och sätter sig hos dem så kommer de och klättrar upp i knä, det är onekligen mysigt med valpar.

8 april

Just nu händer det inte så mycket nytt i valplådan, de små växer så det knakar och de ägnar livet åt att sova, äta och klättra på varandra. De övar på att stå och gå en hel del och man kan tydligt se hur de blir starkare i benen för var dag som går. Nu väntar vi spänt på att de ska börja öppna ögonen, sedan är friden slut här i huset.

5 april

Idag är valparna en vecka gamla och så otroligt mycket har redan hänt med dem, samtliga har nu ungefär fördubblat sin födelsevikt så de har växt en hel del. De har börjat öva på att ställa sig upp och även om det är på något vingliga ben så kämpar de på bra. De har också fått sina klor klippta för första gången och det gick utan problem.

2 april

Då har de små redan hunnit bli fyra dygn gamla och det är helt otroligt vad mycket det är som händer i början, samtliga har redan växt en hel del och ökat bra i vikt. Dessutom börjar pigmentet att bryta fram så trampdynor och nos börjar att få en mörkare färg. Kiri mår alldeles utmärkt och hon verkar älska sin roll som mamma, allt är precis som det ska vara med andra ord.

31 mars

Här kommer ni regelbundet att kunna följa valparnas utveckling, vi kommer att uppdatera ofta med både text och bilder. Idag är valparna två dygn gamla och de mår alldeles utmärkt, alla äter med god aptit och de ökar fint i vikt. Kiri mår bättre efter kejsarsnittet än vad vi någonsin hade kunnat drömma om och hon är en underbar mamma till sina små. Bjuder på lite bilder på de små godingarna. För att läsa om Kiris valpning, kika här