Valpdagbok N-kullen
 
 

På den här sidan kommer ni att kunna följa vår N-kull under deras första veckor i livet, om ni vill läsa om själva valpningen så kan ni göra det här. N-kullen föddes den 3 februari 2011 och det är 10 individer, 3 svarta tikar, 2 svarta hanar och 5 gula tikar.

31 mars: Idag är valparna åtta veckor och det innebär att det är dags för dem att lämna boet och ge sig ut på egna äventyr, inom några få dagar har alla flyttat hem till sina nya familjer. Samtliga valpar är nu besiktade, helt utan anmärkning. Eftersom N-kullen flyttar så innebär det också avslutning för den här valpdagboken, i fortsättningen kan ni följa dem och alla övriga Jamicizhundar i den vanliga dagboken. Vi önskar alla våra valpköpare lycka till med sin nya familjemedlem.

24 mars: Ytterligare en vecka har passerat och idag blir valparna sju veckor, nu är vi på sista sträckan innan valparna ska flytta. Vi fortsätter att förbereda dem inför livet i stora världen, det har blivit fler bilturer och det är inga problem med någon av dem. Ute undersöks varenda buske och träd noga och nya saker bemöts med nyfikenhet. Valparna träffar ofta nya människor och de är väldigt sociala, men det är ju inte bara människor de ska lära sig umgås med utan även andra hundar. Valparna har börjat träffa våra övriga hundar mycket och den stora favoriten är mormor Jessie som med stort tålamod leker med valparna så grästuvorna yr.

19 mars: Tiden flyger iväg och nu är det bara ett par veckor tills valparna ska flytta till sina nya familjer och vi gör vårt bästa för att förbereda dem inför livet utanför våra grindar. Idag har de fått gjort premiärturen i bil och det gick utan problem, alla slappnade av och ingen uppvisade några tecken på åksjuka. Några fler turer ska hinnas med innan flytten, det underlättar för valpköparna som ska resa en bit med sin nya familjemedlem. Vi har även börjat vänja dem vid att ha halsband på sig och att gå lite i koppel, detta brukar inte vara populärt i början men vi tränar vidare. Valparna är ute flera gånger dagligen och allt i omgivningen undersöks mycket noga och samtliga är väldigt framåt, nyfikna och orädda. Avslutningsvis så vill vi bara meddela att samtliga valpar är nu tingade.

12 mars: Nu är det full fart här från morgon till kväll, valparna leker större delen av dagen och fler och fler leksaker utforskas noga. De är även ute korta stunder varje dag och det är med stor glädje och nyfikenhet som de undersöker allt spännande som trädgården har att erbjuda. Nu tänkte jag bjuda på en presentation av de härliga individerna i N-kullen, däremot kommer de nog bli ganska lika då samtliga i kullen uppvisar samma härliga egenskaper.


Nato

Nato är lillkillen i gänget, en charmig och kontaktsökande kille som mer än gärna kommer och kryper upp i knä för en kram. Nato är tingad.


Näzzla

Näzzla är den ljusa tjejen med det stora självförtroendet, hon var den som först rymde ur valplådan och hon undersöker livet med en stor portion nyfikenhet. Näzzla är tingad.


Natta

Natta är en härlig och framåt tjej som med stora kliv tar sig fram här i världen och undersöker allt som livet har att erbjuda. Natta är tingad.


Nicka

Nicka är den stora av de svarta tjejerna, en tuff tik med stor leklust och mycket föremålsintresse. Nicka är tingad.


Niga

Niga är en glad tjej som glatt hänger med på allt som livet har att erbjuda, den här damen går gärna runt och bär på leksaker som den sanna apportör hon är. Niga är tingad.


Nikon

Nikon är den stora herren i gänget, en tuff kille som med självsäkra steg tar sig fram i livet. Nikon är tingad.


Njuta

Precis som sina syskon så är Njuta en tuff och framåt tjej med stort föremålsintresse. Njuta är tingad.


Noja

Noja är den stora individen i samlingen, hon föddes störst och det är en roll hon håller fortfarande. Hon har även ett självförtroende som matchar kroppsstorleken. Noja är tingad.


Noza

Noza är lilltjejen bland de gula, men hennes självförtroende är allt annat än litet. En tuff och framåt tjej med stort föremålsintresse. Noza är ej till salu.


Nyzta

Nyzta är minstingen i gänget, men det har aldrig stoppat henne. Trots sin storlek så har hon tagit för sig i livet och det är en härlig och framåt tjej. Nyzta är tingad.

8 mars: Det märks att våra små växer och utvecklas för varje dag, nu har sömnperioderna blivit kortare och de är vakna och leker betydligt mer på dagarna. Leksaker är populära, men roligast verkar ändå vara att bita i varandra. Valparna har fått vara ute för första gången, men eftersom vintern fortfarande har oss i sitt grepp blev det bara en kort stund. Men tillräckligt för att de skulle få känna på den nya och ovana miljön i alla fall. Men inte ens det nya och främmande kunde rubba dessa valpars trygghet och lugn, med självsäkra steg började de direkt att undersöka den spännande omgivningen.

5 mars: Dagarna flyger iväg och nu har halva tiden gått, om bara fyra veckor ska de ta klivet ut i världen och flytta hem till sina nya familjer. De utvecklar också nya intressen för varje dag som går, den främsta hobbyn just nu är att hänga i golvmoppen när husse eller matte städar. De uppvisar redan sin stora apporteringslust och de går gärna runt och bär på leksaker i alla storlekar och former. Vi har fortfarande en svart tik otingad och även några gula, så om intresse finns är det bara att kontakta oss för närmare information.

1 mars: Nu är valparna snart fyra veckor gamla och det är otroligt vad mycket som händer i deras utveckling, man ser skillnad för varje dag. De äter nu två mål riktig mat dagligen och matlusten är stor. De visar också att det är absolut inget fel på luktsinnet, så fort man närmar sig med maten så flockas de runt en. De reagerar också på ljud och lockar man på dem så kommer de springande, däremot visar de ingen rädsla för plötsliga ljud som telefoner som ringer, dörrar som stängs eller en dammsugare som far runt. Samtliga valpar är kontaktsökande, framåt, nyfikna och uppvisar stort föremålsintresse, med andra ord exakt de egenskaper man önskar.

26 februari: Nu har det hänt en hel del sedan sist och valparna har haft en händelserik vecka. Igår började rymningarna ur valplådan så kvällen ägnades åt att få in den stora hagen och valparna har nu fått en riktigt stor bostad där det finns gott om plats för både lek och sovstunder. De har även upptäckt leksakernas spännande värld och nya föremål utforskas snabbt. Valparnas tänder har spruckit fram och det är som sylvassa nålar i munnen på dem, nu är det inte alltid så smärtfritt att kramas med dem. De har även fått börja smaka på mat och detta blev populärt och alla åt med god aptit, bordskicket får vi däremot jobba vidare på. Samtliga har också gjort sin stora debut som modeller, köket förvandlades till fotostudio och matte till fotograf, det blev en tålamodsprövande stund för fotografen. Resultatet då, ja det kan ni se här.


Natta och Nicka


Niga och Näzzla


Nato och Nikon


Njuta och Noja


Noza och Nyzta

23 februari: Livet i valplådan knatar på och man ser hur de blir tuffare för varje dag, de utforskar omgivningen mer och mer och nyfikenheten är stor. De är också väldigt kontaktsökande och vill gärna klättra upp i knä när man sitter hos dem och de är inte snåla med pussarna. Lekstunderna blir längre för varje dag och nu börjar det komma högljudda läten från dem. I slutet av denna vecka ska de få testa sin första smakportion, det brukar bli en rolig upplevelse för alla inblandade.

20 februari: Valparna har börjat upptäcka lekens underbara värld och det mesta duger som leksaker, syskonens öron, husses och mattes fötter och allt annat som kommer i deras väg. Men än så länge är det inte plågsamt, de saknar tänder fortfarande. Nu kommer det också ett och annat skall från dem och det märks tydligt att de börjar bli mer medvetna om omvärlden och allt intressant den har att erbjuda. De har fått klorna klippta för andra gången och det gick lika bra den här gången.

18 februari: Nu har alla valpar öppnat ögonen helt och det är en ljuvlig syn man möts av när man kommer till valplådan. Nyfikenheten på omvärlden blir större för varje dag och de knatar runt med steg som blir mer och mer självsäkra. Lyztra mår utmärkt och stortrivs fortfarande i sin mammaroll, det är inte många minuter per dygn som hon lämnar lådan.


Niga


Njuta


Noja


Noza


Näzzla


Natta


Nicka


Nyzta


Nikon


Nato

16 februari: Nu har valparna börjat att öppna ögonen och de var söta redan innan, men nu är de helt oemotståndliga. De har också börjat bli lite mer nyfikna på omgivningen och de kommer gärna och kryper upp i knä när man sitter hos dem och de är inte snåla med pussarna. De har börjat leka lite med varandra och det bits gärna i syskonen, men än så länge har de inga tänder så protesterna uteblir. Gåträningen går framåt, de kämpar och staplar runt och även om vurporna duggar tätt så är de snabbt på benen och knatar vidare.

14 februari: Dagarna rusar iväg och valparna utvecklas för varje dag som går, nu klarar de av att ta några stapplande steg på darriga ben. Det märks också att de börjar reagera på ljus och mörker och troligtvis kommer ögonen att börja öppna sig nu under veckan. Det börjar även bli temperament i dem, om hungern slår till precis under de minuterna som Lyztra är ute och rastar sig så protesteras det högljutt innan mamma är tillbaka.

11 februari:
Då har valparna blivit en vecka gamla och framstegen märks för varje dag. Nu ser man tydligt att benen blivit starkare och de försöker öva på att stå, men balansen och styrkan behöver utvecklas lite mer innan de står på stadiga tassar. Klorna är klippta för första gången och det gick utan problem, alla fann sig i den nya situationen och ägnade tiden åt att försöka dia mina fingrar. Mamma Lyztra är fortfarande lika fantastisk och trivs bäst hos sina små, men nu behöver hon i alla fall inte mutas för att gå ut och rasta sig.

8 februari:
Dagarna rullar på och nu är N-kullen fem dygn gamla, men tittar man till hur mycket som har hänt med dem så skulle man kunna tro att betydligt fler dygn har passerat. Alla har snart dubblat sin födelsevikt och man märker för varje dag hur de blir starkare i benen och nu ålar de sig fram med en imponerande hastighet. Av lätena att döma så börjar man också ana att det är små hundar det rör sig om, första dygnen så piper de som råttor men nu börjar det påminna mer om små skall. Små valpar har väldigt vassa klor och de river lätt mamman när de diar, så idag är det dags för första kloklippningen. Rapport om den får ni nästa gång dagboken uppdateras.

6 februari:
Nu är de små tre dygn gamla och trots att vi har följt många kullar i livet så slutar vi aldrig att fascineras över hur fort de växer. För varje dag ser man att de har växt och vågen bekräftar det också, alla ökar fint i vikt. På de gula börjar nu pigmentet så smått att bryta fram. Lyztra fortsätter att njuta av sin mammaroll och det är mutor som gäller för att damen ens ska behaga att lämna lådan och gå ut och rasta sig. Namnen för kullen är klara och i stamtavlan kommer individerna att gå under namnen Noja, Noza, Näzzla, Njuta, Niga, Natta, Nicka, Nyzta, Nikon och Nato. Men detta är bara namnen de får registrerade, vad sedan valpägarna vill kalla dem till vardags är givetvis deras eget val.


Och så här fin blir man om matte tar kort när man gäspar.

4 februari:
Valparna har hunnit bli ett dygn gamla och alla är pigga och starka, matlusten är det absolut inget fel på utan de äter med stor aptit. Lyztra har tagit klivet in i mammarollen fullt ut och hon verkar älska varje sekund av det, hon sköter om sina små efter konstens alla regler. Vi tvåbenta i huset passar på att njuta av lugnet innan stormen, om ett par veckor slår valparna upp ögonen och sedan kommer det vara full fart från morgon till kväll.